Найліпше зранку, як радять фітотерапевти, натще, запарені окропом (до густоти кашоподібної маси). Їсти, як остигнуть, обов’язково запивати водою (стільки, скільки хочеться, але не менше обсягу запарених висівок). Снідати за 15-20 хв. після цього. Можна споживати запарені висівки й увечері на останній прийом їжі, але не замість ранкового. Як щоранку чистимо зуби, так щоранку маємо чистити себе зсередини.
Починати з 1 чайної ложки (сухих) і за 2-3 дні довести до половини чашки на один прийом (35-40 г). Такі очищувальні курси (1-3 місяці) корисні всім (і хворим, і здоровим) восени, щоб підготувати організм до зими, й навесні, щоб звільнитися від шлаків, надбаних за зиму. Головне – слухати свій організм: з’їсти чайну ложку – подивитися на реакцію, наступного дня – столову, відтак – дві й знову прислухатися, як реагує організм. Скажімо, із виразкою шлунка, захворюванням підшлункової залози висівки треба споживати в період ремісії. І слід знати, що житні висівки ліпше підходять людям зі зниженою кислотністю шлункового соку, пшеничні – всім іншим.
Для вагітних висівки – джерело фолієвої кислоти, украй потрібної малюкові, який розвивається.
Потрібні висівки і в час статевого дозрівання: у підлітків не з’являються прищі.
До речі, висівки ефективно очищують шкіру обличчя (без дорогих скрабів) – достатньо 1-2 рази на тиждень умиватися пшеничними або житніми висівками, злегка масажуючи обличчя по масажних лініях. Висівки ж із яйцем і медом – чудова живильна маска (насичує шкіру вітамінами групи В).
І дітям корисні висівки (по 1 ложці зранку). Причому хлопчики та дівчатка залюбки їдять висівки, на відміну від дорослих (не називають свинячою їжею). Якщо дитина починатиме день з висівок і в її раціоні буде багато овочів та фруктів, можна позбутися й харчової алергії.
Для ранкового чи вечірнього прийому висівки можна заливати соком, кефіром, додавати до них товчені горіхи й родзинки. Також корисно додавати висівки до різних страв (каш, кефіру, коктейлів, млинців, пиріжків тощо).
Лілія ЛУКАШ